Când? Unde? Cum? De ce? Dacă sunteți locuitori ai capitalei, nu e cazul să vă alarmați, iar dacă locuiți în provincie, nu vă agitați, nu e rost de vreo nouă știre zgomotoasă despre vreun proiect demolator de reamenajare în stil neokitsch a Bucureștiului, așa cum, poate, ne-am aștepta, după ultimele isprăvi ale edililor capitalei. Dincolo de mondenitățile ieftine pe care dependenții de cancan le rumegă din inerție, cu ochii lipiți de televizor, între două calupuri publicitare, Bucureștiul cel pe care îl ador eu oferă celor care știu să vadă dincolo de aparențe evenimente memorabile. Unul dintre acestea va avea loc la început de sezon estival, între 30 mai și 5 iunie. Dacă regret, de altfel, uneori, faptul că nu locuiesc în capitală ori măcar ceva mai aproape de ea, este tocmai pentru că atunci când îmi ajung la urechi vești despre astfel de evenimente notabile, la care mi-aș dori tare mult să particip, fie e prea târziu ca să mai pot ajunge la ele, fie conștientizez că distanța dintre dulcele meu târg și Bucureștiul evenimentelor de tot soiul e cam mare pentru o dusă și-o venită doar de dragul unui hatâr cultural ori de alt fel. De cele mai multe ori mă consolez cu speranța că va veni o vreme când și la Iași vor ajunge mai multe prilejuri care să-mi spulbere orice mic regret ori cu gândul la vacanța care se apropie cu pași repezi.
Anul acesta se pare însă că soarta e de partea mea, căci unul dintre evenimentele la care îmi doream de ceva timp să particip, are loc, așa cum spuneam mai sus, între 30 mai și 5 iunie, adică fix în mini-vacanța de dinainte de vacanța mare. Festivalul Internațional de Statui Vivante, căci despre el este vorba, a ajuns la cea de-a șaptea ediție. Organizat de Teatrul Masca, festivalul va aduce în fața spectatorilor artiști din Austria, China, Olanda și România și se preconizează a fi, după spusele organizatorilor, un eveniment cultural fără precedent, deschizător de perspective.
Festivalul va debuta pe 30 mai, la ora 20:00, cu Noaptea Statuilor Vivante, organizată în spațiul elegant oferit de Casa Filipescu – Cesianu și va continua, spre deosebire de anii precedenți (când durata lui era de trei zile) pe parcursul următoarelor șase zile. Programul va începe în fiecare zi la ora 16:00 și va cuprinde în total 60 de spectacole ce se vor desfășura în trei spații diferite ale capitalei, alese special de către organizatori, în conformitate cu publicul țintă care se dorește a fi unul extrem de eterogen, de la ”sofisticatul spectator pe care îl poate oferi cel mai mare parc bucureștean, Herăstrău, la spectatorul cartierelor dormitor ale sectorului VI și desigur la acela al unui cartier care încearcă din răsputeri să-și contrazică o istorie nu tocmai pozitivă, Ferentari.” Intrarea este gratuită, așa încât dacă vă aflați prin București între 30 mai și 5 iunie, nu ar trebui să ocoliți parcurile Herăstrău, Crângași ori Humulești. Programul complet al evenimentului, disponibil și pe site-ul Teatrului Masca, este următorul:
30 mai – Deschiderea Festivalului (Noaptea Statuilor Vivante), Casa Filipescu – Cesianu, ora 20.00
31 mai – 1 iunie – Parcul Humulești (cartierul Ferentari)
2 – 3 iunie – Parcul Crângași (cartierul Crângași)
4 – 5 iunie – Parcul Herăstrău, intrarea din Șoseaua Nordului („Locul de la Roata mare”)
Optimismul organizatorilor în privința alegerii celor trei spații pentru reprezentațiile din cadrul festivalului este de-a dreptul molipsitor și de bun augur, cred, pentru o manifestare culturală de amploare, menită să promoveze conceptul de artă stradală. Pe mine, cel puțin, prezentarea festivalului, de pe site-ul Teatrului Masca m-a convins! Galeria foto a festivalului mi-a produs nostalgii, căci mi-a amintit de primele mele experiențe cu statui vivante, petrecute cu câțiva ani în urmă, la Veneția și mi-a stârnit câteva curiozități cu privire la această formă inedită de artă, pe care sper să mi le satisfac în curând. În același timp, lista personajelor ce vor mișuna prin parcurile capitalei ilustrând cum nu se poate mai bine ideea că arta înseamnă viață, m-a determinat să îmi programez petecerea primelor zile ale verii în capitală, pentru a putea savura, printre altele, programul Festivalului Internațional de Statui Vivante.
Leave A Reply