“Cât te-a costat toată călătoria?” este, invariabil, una dintre întrebările cele mai frecvente pe care le primesc, atunci când vine vorba de aspectele mai pragmatice ale experienței parcurgerii El Camino. Cumva, am simțit de la început că asta va fi o întrebare la care va trebui să răspund la întoarcere, pentru că eu însămi am căutat răspuns la ea, înainte să plec. Poate că (și) din acest motiv, am ținut o evidență sumară a cheltuielilor pe care le-am făcut pe Camino. N-a fost foarte complicat să fac asta, pentru că, de fapt, în majoritatea zilelor banii s-au dus doar pe cazare, pe o masă sau două, pe cafea, limonadă sau bere și, din când în când, pe mărunțișuri de care am mai avut nevoie pe traseu. Așa că la finalul fiecărei zile, înainte să adorm, am notat în telefon micile sume cheltuite zilnic.
Abia ieri, după aproape un an, am făcut calculele mai riguros, căci am descoperit lista cu toate zilele și toate cheltuielile în telefon. Pe scurt, am cheltuit în total aproximativ 2100 de euro, la care se adaugă transportul. Pentru mine, transportul a însemnat: bilet de avion Iași – Paris cu Wizzair (a fost cadou, dar ca idee, a costat aproximativ 80 de euro); biletul de autobuz de la Beauvais la Paris (17 euro); bilet de tren de la Paris la Bayonne (128 euro cu TGV… ar fi putut fi mult mai ieftin dacă îl luam din timp); bilet de tren de la Bayonne la Saint Jean Pied de Port (11 euro). Deci, în total, aproximativ 240 de euro. La asta aș mai putea adăuga autobuzul de la Santiago la Finisterre care e 7,5 euro dacă îmi aduc aminte bine. Nu am calculat un zbor de întoarcere, pentru că m-am întors cu mașina (long story, bună de povestit în alt articol)
Revenind la cheltuielile propriu-zise, practic a fost o medie de 55 de euro pe zi. Ar fi putut fi mai puțin dacă nu aș fi stat la hotel în Estella, în Burgos, în Leon și în Santiago. De asemenea, în cheltuielile astea intră și cateva suveniruri, haine sau medicamente cumpărate pe traseu, intrări la anumite muzee, deci nu e doar cazare și masă… În ceea ce privește masa, eu cred că am avut niște cheltuieli decente. Nu am suferit de foame în niciun caz. Uneori am mâncat la restaurant sau în albergues (aproape peste tot există meniul pelerinului care costă în jur de 14 euro). Am preferat însă de multe ori să îmi cumpăr alimente din supermarket și să gătesc ceva rapid. Iar uneori am gătit în comunitate, împreună cu alți pelerini. Nu mi-am refuzat nimic, în ceea ce privește mâncarea, însă e drept că nu sunt neapărat pasionată de gastronomie, așa că nu mă hazardez să fac prea multe comentarii în privința asta. Aș spune că fără eforturi prea mari, media cheltuielilor zilnice ar fi putut fi lejer sub 50 de euro pe zi dacă aș fi fost atentă la aspectul ăsta. Dar nu a fost nevoie să fiu și sunt recunoscătoare pentru asta. Cel mai mult am cheltuit, probabil, la Santiago, pentru că acolo am petrecut două zile cu prietenii mei de pe Camino, am cumpărat suveniruri și chiar mi-am înnoit garderoba după mai bine de o lună de zile în care am purtat doar 3 tricouri si 3 perechi de pantaloni.
Cât costă cazarea?
În total, cazările din cele 37 de zile m-au costat 702 euro. Despre cazări voi scrie un articol separat, dar pentru că acest articol este despre buget, spun doar atât: cea mai ieftină cazare a fost 7 euro/ pat, la mai multe albergues municipale, iar cea mai scumpă a fost, cum era de așteptat, la Santiago de Compostella – 72 euro/ cameră. În principiu, cazările în albergues, indiferent că vorbim despre albergues private sau municipale, variază între 6 și 20 de euro pentru un pat, în funcție de serviciile oferite, dar și de localitate. La cele mai multe albergues am plătit 12 – 14 euro. Câteva au fost ”donativo”, adică plăteai cât voiai. În principiu lumea lăsa măcar 10 euro la aceste albergues sau mai mult, nimeni nu îți impune nimic.
În ceea ce privește hotelurile, aici cred că depinde ce își dorește fiecare. Eu am vrut ca în zilele de pauză să stau în hotel ca să am un pic de intimitate și să mă odihnesc. Nu am avut nevoie de 4 stele pentru asta. Simplul gând că am patul meu, camera mea, prosoape moi și lenjerie curată îmi era de ajuns. Așa că am făcut rezervări pe Booking.com, unde am găsit cazări la prețuri decente. Dar, cum spuneam, despre cazări voi scrie în curând, separat.
Cash sau card? Aceasta este o altă dilemă pentru cine se pregătește să plece pe Camino. Aș zice totuși că e o falsă dilemă. Poți folosi și cardul și cash pe Camino. Sunt anumite locuri în care nu poți folosi cardul, e drept, dar destul de puține. Personal, recomand să ai bani cash cu tine pentru orice eventualitate, însă în majoritatea locurilor se poate plăti cu cardul, deci nu ar trebui să îți faci griji în privința asta.
Ca o concluzie, un buget rezonabil pentru Camino, cu tot cu transport (plecând din România) și incluzând și câteva hoteluri în unele zile, precum și unele cumpărături opționale, a ajuns, încărcat, cam la 2500 de euro pentru 37 – 40 de zile, în iunie 2023. La asta se adaugă cumpărăturile făcute dinainte (rucsac, încălțări etc.), dar acestea variază de la o persoană la alta. Nu știu dacă este mult sau puțin. Ce știu însă este că exceptând transportul, unde contează și cu cât timp înainte îți iei bilete și dincotro vii și mai mulți factori… în rest, se poate face Camino și cu o sumă chiar mai mică decât cea pe care am cheltuit-o eu. Desigur, nu știu care sunt prețurile în 2024, însă nu ar trebui totuși să fie niște schimbări foarte mari.
4 Comments
J’ai bien aimé ton récit, j’ai fait le camino Frances en juin 2014
Comme je suis parti de Montréal,Québec
Avion jusque Bordeaux et tgv pour Brayonne et train pour St-JeanPied-port ça m’avait couté environ 3500$can sans hôtel juste des albergue et je l’avais fait en 31jrs
Donc les prix non pas trop changé.
Merci pour ces renseignements, comme j’ai envie de le refaire ça me donne un idée du coût sauf que ça va être un peu plutlong à 75 ans
Merci beaucoup pour le commentaire, Serge! Je suis convaincu que vous pourrez y retourner si vous le souhaitez… J’ai vraiment envie moi-meme de parcourir à nouveau El Camino Francces un jour… Je vais essayer d’autres Caminos aussi, mais le premier restera définitivement l’expérience de ma vie. Bonne chance dans vos projets et… Buen Camino !
enjoyed this article thanks !
Thanks! I’m glad you enjoyed it!