Experiența mea cu programul Award este una care se află încă la început, căci, deși am urmat cursurile de leaderi Award încă de prin primăvară, apoi, în vară am devenit supraveghetor și evaluator în cadrul programului și am avut bucuria de a evalua o echipă de bronz din Roman, totuși încă nu am ajuns să mă implic în program așa cum mi-aș dori să o fac… Motive sunt destule, dar nu ele sunt importante, ci faptul că există perseverență, căci, în fond aceasta este și una dintre valorile pe care programul în sine le promovează.
Despre Award nu scriu prea multe acum (căci mi-am propus să o fac separat, în altă parte), ci doar că este un program dedicat tinerilor între 14 și 24 de ani, menit să contribuie la dezvoltarea acestora într-un mod complex, așa cum, se pare, a contribuit la dezvoltarea lui Gabriel, un tânăr pe care l-am cunoscut în vară, la Piatra Neamț și al cărui caracter m-a impresionat din mai multe puncte de vedere.
Gabi este elev în clasa a XII-a, la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț și are o mulțime de pasiuni care par să îl definească din diferite perspective. Împătimit al sportului (alergare, ciclism, cățărare, trekking, camping, înot), pe care îl practică ori de câte ori are ocazia, Gabi este în egală măsură atras de arta fotografică, de pian și de chitară și, aș adăuga eu, după o audiție live în jurul focului de tabără, are și o voce de excepție. Spre desoebire de mulți prieteni și colegi de ai săi, care abia așteaptă să termine liceul pentru a-și continua studiile în alte țări, Gabi vrea să rămână în România, unde își dorește să studieze medicina veterinară sau silvicultura.
Legătura lui Gabi cu Award este una foarte strânsă și asta se vede cu ochiul liber, nu doar din felul în care vorbește despre experiențele sale în cadrul programului, ci din spiritul awardist pe care l-am putut simți în cele două zile pe care am avut ocazia să le petrec alături de el, cu prilejul cursului de supraveghetori și evaluatori la care am participat în această vară. Și pentru că puterea exemplului mi se pare cel mai bun instrument atunci când vine vorba despre oameni frumoși, care pot constitui un model pentru cei din jur, l-am rugat pe Gabi să îmi împărtășească frânturi din experiența sa în programul Award, tocmai pentru a le oferi celor interesați de program șansa de a afla din interior impresiile unui tânăr dezinvolt pe care mă bucur enorm că am avut prilejul să îl cunosc…
A.G.: Gabi, ce înseamnă Award pentru tine în momentul ăsta?
Gabriel Tofan: În acest moment, ca finalizator al nivelului de aur văd cu alți ochi programul Award… A fost o adevărată provocare ca participant, însă acum, după parcurgerea cursului de evaluator pentru tinerii aflați în aventură mă consider cumva în staff-ul DofE și aștept cu nerăbdare să supraveghez prima echipă în aventură.
A.G.: Cum ai aflat de programul Award și ce te-a determinat să te înscrii în program?
Gabriel Tofan: Eram în clasa a 10-a când a avut loc o scurtă prezentare în liceul meu a programului, desfășurată de mebrii CET Iacomi Piatra Neamț. Mi-a plăcut ceea ce am auzit atunci, iar oportunitățile pe care le ai parcurgând acest program m-au facut să nu mai stau pe gânduri și să mă înscriu imediat în Award, mai ales că aveam multe idei, dar până în acel moment nu găsisem cadrul necesar să le pun în practică. Din ceea ce a urmat am avut doar de câștigat.
A.G.: Din câte știu ai parcurs direct aurul… Când s-a întâmplat acest lucru și de ce ai făcut această alegere, de a trece direct la nivelul superior?
Gabriel Tofan: La prima mea întâlnire cu liderul, mi-au fost prezentate cele 3 niveluri ale programului, iar când am auzit în ce constă nivelul de aur și că poți începe direct cu el dacă vrei, nu am mai stat pe gânduri. Aveam țeluri mari și obiective pe măsură, iar dacă începeam cu bronzul sau cu argintul mi-ar fi fost foarte greu după aceea să găsesc niște obiective și mai înalte. A mai fost și problema cu școala, deoarece am vrut să finalizez aurul înainte de începerea clasei a 12-a.
A.G.: Care parte a programului ț-a plăcut cel mai mult?
Gabriel Tofan: Nu pot găsi diferențe foarte mari între cele 5 secțiuni (abilități personale, activități sportive, voluntariat, aventura și proiect rezidențial, acesta din urmă doar pentru nivelul de aur), însă pot spune că secțiunea de voluntariat mi-a adus cea mai mare satisfacție, deoarece am ales să cresc 400 de copaci din semințe și să înființez o plantație, iar când am văzut copacii puși în pământ am simțit că am făcut cu adevărat ceva…
A.G.: Recent ai făcut și cursul pentru evaluatori și supraveghetori la secțiunea aventură? Ce a stat la baza acestei opțiuni?
Gabriel Tofan: O pasiune de a mea care datează dinaintea parcurgerii Award-ului este mersul pe munte, iar supravegherea / evaluarea echipelor în secțiunea de aventură constă de cele mai multe ori în drumeții pe munte… Pot spune că și liderul meu are partea sa “de vină” în parcurgerea cursului am, însă mereu vrut sa împărtășesc cu alți tineri award-iști experiențele mele montane și cele din Award, așa că aceste plăceri s-au îmbinat perfect.
A.G.: Intenționezi să devii și leader Award?
Gabriel Tofan: M-am gândit serios la asta și răspunsul e ”Da!”, mă gândesc să devin și lider, însa după terminarea studiilor, deoarece momentan am alte priorități. Motivul? Pur și simplu vreau să ajut alți tineri să descopere lumea Award și mai ales pe ei înșiși, să își poată cultiva pasiunile și să își poată învinge temerile.
A.G.: Gabi, te-a schimbat în vreun fel anume programul Award?
Gabriel Tofan: Programul Award chiar aduce o schimbare în viața tinerilor înscriși. Faptul că trebuie să iți setezi obiective și să le atingi aduce un impuls în dezvoltarea ta personală. După 2 ani petrecuți în acest program continui involuntar să îmi setez obiective în tot ceea ce fac și să le ating, fapt ce demonstrează utilititatea Award-ului în dezvoltarea unui tânăr chiar și după încheierea parcurgerii acestui program.
A.G.: Ce le-ai recomanda tinerilor care abia acum află despre Award? De ce ar trebui să se înscrie în acest program
Gabriel Tofan: Cum spuneam și mai înainte, Award-ul iți dezvăluie o mulțime de oportunități, ajungi să cunoști mulți oameni cu aspirații asemănătoare cu ale tale și legi prietenii durabile. Cei care abia află despre program se pot considera privilegiați, deoarece puțini sunt cei care se înscriu și descoperă adevărata lui valoare. Ce le-aș spune? … Dacă vreți să descoperiți în voi adevărata valoare despre care știați că este acolo, dar nu știați cum să o dezvăluiți, înscrieți-vă în Award, acum e momentul!
A.G.: Dar celor care sunt deja la început de program, ce le recomanzi?
Gabriel Tofan: Cunosc câțiva tineri care din cauza activităților alese și obiectivelor setate, au renunțat la program. Așa că vă sfătuiesc să începeți cu bronzul sau cu argintul, primul nivel să fie mai mult de acomodare, să descoperiți unealta cu care trebuie să vă șlefuiți și mai apoi să începeți șlefuirea propriu-zisă, la nivelul următor. Eu nu am procedat așa, recunosc, dar mi-am cântărit foarte bine activitățile și obiectivele, am știut care îmi sunt limitele. Recunosc că am întâmpinat și momente dificile în drumul spre atingerea obiectivelor, ceea ce m-a facut să mă gândesc uneori la schimbarea obiectivelor, dar nu s-a întamplat.
A.G.: Există o amintire de suflet pe care crezi că o vei asocia toată viața cu Award?
Gabriel Tofan: Cea mai frumoasă amintire pe care o am în Award este călătoria pentru proiectul rezidențial, în care am plecat împreună cu alți 4 tineri din țară. Nu ne cunoșteam între noi, însa acolo am reușit să legăm niște frumoase prietenii care rezistă și acum.
Cu toate că nu asta a fost neapărat intenția mea atunci când m-am gândit să îi propun lui Gabi să purtăm dialogul redat aici, îmi dau seama acum, când îl public, că replicile lui sunt, de fapt, cea mai bună pledoarie pentru frumusețea unui program diferit de tot ceea ce am întâlnit eu până acum în materie de programe de dezvoltare personală dedicate tinerilor – programul Award.
Leave A Reply