Fac parte din grupul Digital Parents Talks de multă vreme. La început a fost curiozitate, mai ales după ce le-am cunoscut pe Ana Nicolescu și pe Lavinia Pavel la un eveniment pentru bloggeri organizat la Iași. Până de curând am fost mai degrabă un membru pasiv al grupului, în sensul că am apreciat de multe ori conținutul și discuțiile constructive din această comunitate ce numără peste 500 de bloggeri, însă nu am intervenit decât foarte rar în dialoguri, iar de postat în grup nu am făcut-o decât uneori, la postările de tip #ShareFriday.
Din momentul în care am lansat www.parintedeadolescent.ro, am descoperit cât de utilă poate fi apartenența la o comunitate de acest tip, cum este Digital Parents Talks. Am găsit aici sprijin, feedback și un mediu onest și productiv pentru discutarea subiectelor ce țin de blogging privit din perspectiva antreprenorului. Mutarea în spațiul online a evenimentelor de toate genurile, mi-a dat prilejul să particip la ultimele două întâlniri organizate de Digital Parents Talks și dedicate bloggerilor care intenționează să facă din blog ceva mai mult decât un mod de a reflecta pasiunea pentru scris. Mi-am propus să scriu câte ceva despre fiecare dintre ele, pentru că mi s-au părut foarte utile și mie mi-au fost de mare folos pentru proiectele mele actuale și viitoare.
Încep în ordine cronologică inversă, pentru că am încă în minte o mulțime de lucruri pe care le-am învățat la ultima întâlnire Digital Parents Talks – cea cu Paul Melinte, intitulată pragmatic Cum să transformi blogul într-un canal care aduce vânzări în mod recurent. Nu am participat pentru că vreau să mă apuc de scos bani din blogul personal, ci pentru că proiectele mele conexe de media și blogging îmi impun oarecum să mă specializez în domenii ce țin de antreprenoriat.
De regulă, când aleg să particip la astfel de evenimente online o fac din două motive: mă atrage subiectul/ am nevoie de informație din domeniu respectiv și/sau mă atrage omul care urmează să fie în centrul atenției. A doua variantă se întâmplă rar și mai ales atunci când e vorba de oameni pe care îi știu deja din alte contexte.
De Paul Melinte nu auzisem niciodată înainte să îi văd numele pe coperta evenimentului. De tikaboo.ro auzisem parcă pe undeva, însă îmi era încă necunoscut numele. Între timp, după ce am decis să particip la eveniment, am aflat despre Paul Melinte că este autorul cărții Lasă vrăjeala! (pe care între timp am și citit-o și despre care voi scrie în curând aici, pe blog), co-fondator Picasso Copywriting (un curs de copywriting foarte lăudat de toată lumea, pe care urmează să îl testez și eu în perioada următoare) și co-fondator al tikaboo.ro, una din cele mai mari comunități de parenting și dezvoltare personală din România. Am citit despre el în prezentarea din descrierea evenimentului câteva lucruri care la prima vedere te pot intriga: ”A fost pe rând barman, zilier, un fel de marinar, muncitor în fabrică de mezeluri, soldat angajat și în final antreprenor, marketer și autor. A făcut aproape 2 milioane de euro vânzări și când Facebook a organizat primul eveniment în România, Paul a participat ca reprezentant al uneia dintre puținele companii invitate.” Dar nu acestea sunt motivele pentru care am decis să scriu despre eveniment, ci faptul că mie chiar mi-au folosit multe dintre lucrurile spuse de Paul în întâlnire și mă gândesc că poate sunt utile și altor bloggeri, aflați la început de drum.
Întâlnirea a durat mai bine de două ore, așa că nu mi-am propus să povestesc aici tot ce s-a discutat la eveniment, însă am reținut mai multe lucruri pe care le-am înghesuit într-o listă utilă, zic eu, tuturor celor care intenționează să își transforme blogul într-o sursă de venit la un moment dat.
- Blogul ar trebui să fie doar o piesă dintr-un funnel.
- Principalele metode de a monetiza un blog sunt: vânzarea de spațiu publicitat, afilierea și propriile produse).
- Dacă vrei să câștigi bani din publicitate pe blog, ar trebui să te gândești cine cumpără și să faci o strategie.
- Folosește linkurile magnet (prin care poți abona mai ușor cititorii la newsletter).
- Nu lăsa potențialii vizitatori să plece de pe blog fără să le oferi ceva gratuit (un material util din domeniul vizat de blog, un ebook, etc.).
- Faptul că ai trafic mare pe blog nu este suficient pentru a vinde ceva prin intermediul blogului.
- Atunci când faci o campanie, nu uita că cele mai multe vânzări se întâmplă în ultima zi a campaniei, așa că amintește-le celor vizați despre ceea ce vinzi până în ultima clipă.
- Nu uita să publici pe blog și articole care conțin un ”call to action”, prin care să mărești numărul de abonați la newsletter, de exemplu.
- Folosește Facebook Pixel și Facebook Adds.
- Folosește puterea Instagramului pentru a câștiga vizibilitate.
- Câteva metode de a câștiga în mod organic mai mulți followeri pe Instagram:
- colaborează cu alte persoane cărora le ceri să te recomande;
- fă un give away;
- fă un live cu cineva care transmite simultan și pe contul său;
- pune un link către Instagram în Newsletter;
- cere-le fanilor de pe Facebook să te urmărească și pe Instagram printr-un concurs etc.
- Schimbă paradigma – privește-ți blogul ca pe o companie media.
- Dacă îți propui să transformi bloggingul într-o meserie full time, ai în vedere următoarele etape: înțelege cum vrei să îl monetizezi, construiește o companie, fă-ți o echipă, investește în compania ta.
- Principiul Pareto, aplicat la blogging:
- 80% din creatorii de conținut rămân anonimi / invizibili pentru majoritatea oamenilor și e ok să fie așa;
- calitatea este mai importantă decât cantitatea;
- nu toate articolele sunt la fel de valoroase;
- nu toți vizitatorii sunt la fel de buni;
- multe din acțiunile tale sunt pierdere de vreme;
- trafic, lead, vânzare, fidelizare, recomandare.
Am redat lista ca atare, cu notițele mele luate în timpul evenimentului, fără pretenția de a fi reținut totul. Nu risc să intru în detalii mai mult decât am făcut-o deja, pentru că nu este un domeniu foarte familiar pentru mine.
În orice caz, ideea este că dacă ai ocazia să participi la un eveniment cu Paul Melinte, nu ezita să o faci, pentru că poți învăța multe despre marketing, despre copywriting și nu numai de la un om care a învățat foarte mult singur și care are de oferit numeroase lecții învățate din propriile experiențe. De asemenea, cartea lui Paul Melinte, Lasă vrăjeala!, scrisă într-o manieră simplă, pe înțelesul oricui, este un instrument util dacă ți-ai propus să transformi pasiunea de a scrie pe blog în ceva care să îți aducă și venituri. Dar despre carte, povestesc mai multe în următorul articol.
Leave A Reply