De la o vreme încoace, bloggingul a devenit pentru mine mai mult decât un mod de a-mi petrece timpul liber transformând în cuvinte gânduri și trăiri de tot felul. Cele câteva experiențe de socializare cu oameni frumoși, implicați în lumea aceasta atât de versatilă pe care o creează virtual ceea ce ne-am obișnuit să numim simplu Social Media, m-au făcut să am, nu de puține ori, o altă percepție asupra lumii din jurul meu. Nu știu exact încotro mă îndrept, dar cu siguranță sensul acestor experiențe mi se va revela pe parcurs, în virtutea principiului care îmi guvernează existența de câțiva ani încoace, acela că nimic nu este întâmplător în ceea ce trăiesc în fiecare clipă. Și, dincolo de impulsul de a scrie despre experiențe de tot soiul, ipostaza asumată de blogger îmi prilejuiește tot mai des întâlniri cu oameni minunați, pe care, poate, altfel, nu i-aș fi cunoscut vreodată. De aceea, atunci când, cu totul întâmplător, am aflat că va avea loc la Iași un eveniment dedicat bloggerilor ieșeni, m-am bucurat tare mult și nu am stat nicio clipă pe gânduri în privința prezenței mele la el.
Digital Talks, evenimentul organizat pe 24 iunie, la Iași, de Andreea Ignat, împreună cu fetele de la Parenting PR, Ana Nicolescu și Lavinia Pavel, a adunat în același spațiu, nu virtual, ci offline de data aceasta, mai mulți bloggeri ieșeni. Și asta a fost, pentru mine, o mare bucurie, căci am conștientizat de curând că în afară de Andreea, pe care o cunoșteam doar virtual, și de Elena, care îmi este bună prietenă, eu nu cunoșteam, practic niciun blogger ieșean. Participarea la diverse campanii organizate de cei de la blogalinitiative.ro ori la evenimente dedicate Social Media, mi-a dat ocazia să cunosc mulți bloggeri și să îmi fac prieteni printre ei, însă mai toți sunt din capitală ori din alte orașe. Îmi doream de ceva vreme să cunosc și bloggeri din Iași. Și tocmai de aceea, mi-am propus să nu lipsesc de la Digital Talks. Și nu am lipsit! Și mi-a plăcut teribil ceea ce s-a întâmplat pe 24 iunie la Hotel Bellaria…
Pe Ana Nicolescu și pe Lavinia Pavel le cunoșteam doar virtual, din grupul de pe Facebook, Digital Parent Talks, în care, sincer, nu îmi amintesc cum am ajuns, dar a cărui activitate o urmăresc fragmentar atunci când hoinăresc prin hățișul virtual. La Iași, fetele au venit să îi cunoască pe bloggerii locali și să le ofere din experiența lor în domeniu, într-o întâlnire offline dintr-o serie de evenimente pe care Parenting PR le organizează de câțiva ani pentru bloggeri. Nu am vorbit despre parenting și nici despre lucruri sofisticate, ci despre blogging pur și simplu, despre provocările frumoase pe care acest domeniu ți le oferă.
Cu Ana am dialogat despre ce înseamnă să fii blogger, despre motivația de a avea acest statut, care devine din ce în ce mai tentant în spațiul virtual, despre brandingul personal, despre ce înseamnă o comunitate de bloggeri, despre principiile și valorile pe care ar trebui să le aibă un blogger, despre ce poți câștiga, la propriu și la figurat, din blogging. Nu o cunoșteam mai deloc pe Ana înainte de această întâlnire care a fost revelatorie pentru mine, căci mi-a confirmat faptul că oricât de realistă ar fi percepția asupra unui om în mediul virtual, doar realitatea offline te ajută să-l cunoști cu adevărat pe omul respectiv. De la întrebări aparent banale, dar complicate, de tipul ”De ce vreau să scriu?”, ”De ce vreau să public?”, până la conștientizarea imaginii pe care ți-o creezi în fața celor din jurul tău și a responsabilității pe care o ai, ca blogger, în comunitatea din care faci parte, aspectele abordate de Ana au creat un dialog fructuos din care am avut de învățat o mulțime de lucruri despre cum și ce ar trebui să fac în continuare.
Partea a doua a întâlnirii, moderată de către Lavinia, deși a fost mult mai tehnică în intenție, a generat dialoguri cel puțin la fel de incitante, în jurul unor aspecte de culise, care contribuie în egală măsură la reușita unui blog. Trebuie să recunosc că pentru mine multe dintre cele discutate au reprezentat o noutate, dat fiind că de tot ceea ce este în spatele Fascinației din punct de veder informatic nu mă ocup personal. Mi-a prins bine totuși să înțeleg cum trebuie gândit un text dincolo de povestea în sine și de metaforele inerente, dacă vrei ca textul respectiv să fie vizibil și oferit unei anumite palete de cititori. Am aflat mai multe despre SEO, despre cuvintele cheie și folosirea lor optimă, despre cum indexează Google postările de pe un blog, despre modul în care ar trebui promovate ele pe Facebook. Mi-am clarificat o mulțime de concepte și, chiar dacă refuz să îmi gândesc blogul în cifre, această parte a întâlnirii a fost pentru mine o provocare pozitivă.
Una peste alta, întâlnirea bloggerilor ieșeni în miez de vară a fost o lecție de blogging reușită, pe care Ana și Lavinia au ținut-o la Iași și care, in punctul meu de vedere, și-a atins scopul pe care eu îl vizam în mod direct – acela de a crea o conexiune între oameni care scriu pe teme variate, multe dintre ele de un real interes pentru comunitatea ieșeană. În plus, faptul că am cunoscut-o pe Laura, ale cărei texte le citesc de mai multă vreme atunci când apuc, a fost o experiență frumoasă. Și pentru că a trecut deja mai bine de o săptămână de la eveniment, iar rezultatele pozitive ale unui astfel de dialog se văd în timp, inițiativele au început deja să prindă contur. Așa încât, dacă sunteți bloggeri din Iași și vă doriți o implicare autentică în viața orașului, vă invit să accesați cele două grupuri deja formate pe Facebook – Bloggeri pentru promovare locală Iași și Blogging Iași – și să fiți parte a unei comunități creative, care poate schimba în bine lumea din jur.
Leave A Reply