Voluntariatul este, fără doar și poate, un subiect cât se poate de actual în societatea contemporană și de maxim interes mai ales în rândul tinerilor. Și asta ar trebui să fie ceva îmbucurător, indiferent cum am privi lucrurile. E drept că în destule situații tinerii se apucă de voluntarit nu neapărat din cine știe ce convingeri altruiste, ci mai degrabă pentru că este ”la modă” sau pentru că ”dă bine la CV”, dar tot adevărat este că, de cele mai multe ori, cei care participă la unul – două proiecte de acest tip devin ”dependenți” de voluntariat, înțelegându-i adevăratul sens. Și, în fond, asta este ceea ce contează…
Dintre sutele de inițiative legate de voluntariat care mi se perindă în ultima vreme zilnic prin fața ochilor, din diverse motive, mi-a atras atenția cu ceva timp în urmă o platformă despre care nu aveam habar până acum (cu toate că ea este activă de prin 2015) și despre care am aflat cu totul întâmplător, citind un articol din Biz, semnat de Radu Atanasiu, despre un subiect fără legătură cu voluntariatul. Pe Radu Atanasiu, profesor de Critical Thinking la Maastricht School of Management România, l-am cunoscut la Social Media Snow Camp, în toamna trecută, când, pe lângă faptul că s-a numărat printre speakeri, a adus în fața publicului o demonstrație splendidă a ceea ce înseamnă debate-ul profesionist. Dar despre debate voi scrie, poate, cândva în altă parte. Legătura domniei sale cu voluntariatul este alta, iar eu am aflat despre ea, cum spuneam, aparent, cu totul înâmplător. Radu Atanasiu este, printre altele, fondatorul platformei de voluntariat DeBunavoie.ro și despre ea mi-am propus să scriu azi.
Ce este DeBunavoie.ro?
Așa cum spuneam adineauri, DeBunavoie.ro este o platformă de voluntariat care, așa cum am aflat din descrierea proiectului, ”face legătura între oamenii care își doresc să facă fapte bune și organizațiile care pănuiesc și coordonează faptele bune”. Principiul pe care îl are la bază este unul relativ simplu și ar trebui să funcționeze cât se poate de bine – platforma oferă ONG-urilor posibilitatea de a-și înscrie proiectele pe site pentru a le populariza și, de asemenea, oferă voluntarilor posibilitatea de a se înscrie într-o bază de date precum și de a accesa diferite proiecte care le stârnesc interesul. De asemenea, DeBunavoie.ro se ocupă de diferite detalii logistice menite să eficientizeze rezultatele diferitelor acțiuni de voluntariat, creând practic o comunitate a celor interesați de voluntariat, indiferent de perspectiva din care abordează fenomenul. Așa cum frumos scrie pe site, sondajele arată că cel puțin 4 milioane de români au făcut măcar o dată în viață o activitate de voluntariat. Existența unui cadru organizat, care să faciliteze comunicarea între organizatorii diverselor proiecte de voluntariat și cei care doresc să fie voluntari este, astfel de bun augur.
Later edit: Și cum nimic nu este întâmplător pe lumea asta, tocmai când mă întrebam dacă platforma este totuși activă și utilizată pe scară largă (pentru că scotocind puțin prin paginile virtuale nu am dat peste prea multe proiecte active), am realizat că site-ul este în plin proces de renovare, deci funcționează! În câteva zile, până m-am decis să scriu rândurile acestea, deja au apărut modificări și se pare că lucrurile se mișcă mai vioi pe platformă, așa încât ezitările mele de a scrie despre un proiect lansat în 2015 s-au spulberat definitiv. Dacă vă interesează voluntariatul, vă invit deci să aruncați un ochi pe DeBunavoie.ro.
Proiectul Blogunteer.ro
Așa cum spuneam, nimic nu este întâmplător… Printre proiectele active, disponibile pe platforma DeBunavoie.ro am găsit unul numai bun pentru bloggeri pasionați de voluntariat. Blogunteer.ro este un proiect al asociației Young Initiative, constând într-un blog colectiv scris de și pentru voluntarii din România, obiectivul principal fiind, evident, promovarea voluntariatului, prin articole despre diverse proiecte, dar și prin materiale ce evidențiază beneficiile voluntariatului în viața tinerilor.
Proiectul se derulează între 2015 și 2025, așa încât dacă ești tânăr, ești blogger pasionat și mai ești și interesat de voluntariat, ai oportunitatea să faci voluntariat practicându-ți pasiunea. Toate detaliile despre proiectul acesta și despre multe altele sunt disponibile pe platforma DeBunavoie.ro care pe mine m-a entuziasmat la modul real. Și nu, nu fac reclamă gratuită ori plătită, ci o recomand… voluntar și #DeBunavoie!
Leave A Reply