Întotdeauna am considerat că voluntariatul este una dintre experiențele esențiale, care ar trebui să figureze pe lista lucrurilor de făcut neapărat pentru formarea caracterului unui om. În ciuda acestei convingeri și cu toate că lucrez în domeniul educației, spre rușinea mea trebuie să recunosc că experiența mea în ceea ce privește voluntariatul, sub orice formă, a fost extrem de limitată până acum doi ani, când am coordonat, împreună cu Dana, prietena și colega mea de catedră, un proiect de voluntariat de suflet, derulat de 24 de elevi ai liceului în care predau. Am înțeles atunci cât de important este să îți ajuți aproapele în mod necondiționat, am trăit emoții pe care cu greu le pot descrie în cuvinte și am văzut cu ochii mei cum s-ar spune, efectele voluntariatului atât în comunitatea care a beneficiat de proiect, cât și în evoluția celor 24 de copii care după proiectul cu pricina au devenit alți oameni, ca să-i citez pe unii dintre ei. Tot atunci am înțeles și cât de dificil este uneori să pui în practică idei frumoase. Ne-am izbit de birocrație, de lipsa de interes a unor instituții față de o inițiativă care nouă ne-a animat spiritul de solidaritate și nu în ultimul rând de scepticismul multor oameni.
Mi-a trecut prin minte atunci și de atunci încoace, că n-ar fi rău, poate, ca spiritul acesta de solidaritate să fie educat în mod organizat. Să existe, adică, modalități prin care oamenii și mai ales tinerii să înțeleagă importanța voluntariatului și a proiectelor menite să susțină cauze nobile, să se implice ei înșiși în acțiuni de voluntariat ori să facă donații pentru proiecte propuse și derulate de ONG-uri care susțin astfel de cauze. O astfel de inițiativă este, într-un fel, Campionatul de Bine, despre care am aflat de curând: o competiție pentru atragerea de donații adresată ONG-urilor din România.
Competiția, care se desfășoară în perioada 6 decembrie 2016 – 15 februarie 2017 este găzduită, organizată și implementată de Bursa Binelui, o platformă online de donații, dezvoltată de către Banca Comercială Română, în parteneriat cu EuPlătesc.ro, platformă unde donațiile sunt necomisionate, încurajându-i astfel pe donatorii care vor să participe chiar și cu sume mici la susținerea unui proiect. Suma minimă ce poate fi donată pe platformă este de 5 lei, platforma stimulând plățile electronice cu cardul, toate plățile fiind 100% securizate și intrând sub incidența legilor transferurilor bancare. Ajuns la a patra ediție, Campionatul de Bine premiază proiectele care atrag cei mai mulți donatori, premiile constând în dublarea sumelor atrase din donații de către organizațiile participante în Campionat, în limita a 5000 de euro, fiind recompensate primele trei proiecte care reușesc să adune cele mai multe donații individuale x numar de donatori unici. Prin intermediul acestui Campionat, Bursa Binelui încurajează ONG-urile să stabilească o relaţie constantă, directă și pe termen lung, cu publicul larg, donaţiile individuale reprezentând, se pare, în acest moment instrumentul de strângere de fonduri pentru activități cu impact social cu cel mai mare potenţial de creştere în România.
Un număr de 42 de proiecte sunt finaliste în ultima etapă a Campionatului de Bine, ce se va încheia pe 15 februarie 2017, fiecare dintre ele aspirând la una din primele 3 poziții pentru a beneficia de premiile Bursei Binelui. Printre ele se numără și un proiect aparent mic, dar complex, propus de Asociația Sfinții Voievozi din Moinești, Bacău. Mi-a atras atenția din prima clipă, atunci când am aruncat o privire peste lista proiectelor finaliste și nu pentru că se afla, la momentul acela, pe poziția a patra, ci pentru că mi s-a părut o inițiativă extraordinară cu efecte benefice complexe la nivelul unei întregi comunități, pe toate palierele de vârstă. NOD pentru comunitate, căci așa se intitulează, sugestiv, proiectul cu pricina, este o inițiativă îndrăzneață, cu efecte pe termen lung, a unor oameni extraordinari. Pusă pe picioare încă din 2002, în Lucăcești Sat, o localitate care astăzi face parte din Moinești, de către familia unui preot din zonă, care s-a implicat cu dăruire în viața comunității, ajutând mai ales familiile nevoiașe, Asociația Sfinții Voievozi și-a îndreptat acțiunile umanitare mai ales înspre bătrâni, începând din 2010. La Căminul de Bătrâni al Asociației sunt îngrijiți aproape 60 de bătrâni, la costuri sociale, mai bine de 30% din cheltuieli fiind finanțate cu ajutorul resurselor pe care Aociația le atrage din donații.
NOD pentru comunitate este un proiect îndrăzneț, prin care Asociația își diversifică activitatea, creând o punte între generații și un sistem ingenios de întrajutorare în interiorul comunității. Concret, prin acest proiect, mansarda căminului de bătrâni va deveni, așa cum se menționează în descrierea proiectului, un spațiu de întâlnire pentru generația tânără ce va fi ajutată să genereze schimbări în bine în comunitatea din Moinești. Proiectul își propune, așadar, să creeze legături între generații și să dezvolte comunitatea. La prima vedere, pare ceva idealist și extrem de general, altfel spus, NOD pare un proiect frumos, dar cu bătaie lungă, dacă ar fi să privim în perspectivă. Mie mi-a plăcut teribil ideea aceasta de a crea un fel de mecanism intern al unei comunități prin care aceasta să evolueze prin forțe proprii. Așa că am făcut un pic de documentare ce mi-a confirmat intuiția. Pagina de Facebook a proiectului aproape că vorbește de la sine despre entuziasmul cu care mâna aceasta de oameni din Moinești își dorește să evolueze pe toate planurile. Prin intermediul paginii și al relațiilor de contact de pe Bursa Binelui, l-am cunoscut pe Alexandru Agatinei, sufletul acestei inițiative comunitare. L-am cunoscut deocamdată virtual, căci l-am rugat să îmi dea detalii despre proiectul NOD, pe care îmi doresc să îl susțin în finala Campionatului de bine, dar am eu un feeling că lucrurile nu se vor opri aici, căci deja ne-au venit în minte câteva idei de colaborare pe viitor în cadrul proiectului. Iată ce am aflat de la Alex, într-un succint interviu a cărui temă principală a fost NOD pentru comunitate :
Alexandru, în ce constă, de fapt, implicarea ta în activitățile Asociației? Am văzut o mulțime de live-uri pe FB, realizate de tine… se vede cu ochiul liber că ești sufletul acolo… cu toate că, de fapt, domiciliul tău este în București.
Alexandru Agatinei: E drept, eu sunt din București, așa-i! Cu inițiativa aceasta am luat pentru prima oară contact prin 2010, în timpul anilor mei de facultate, perioadă în care l-am cunoscut pe Alexandru, un coleg din Moinești, ai cărui părinți au pus practic bazele Asociației. Atunci când i-am făcut o vizită la el acasă, în Moinești, în timpul unei vacanțe de vară, m-a ipresionat realmente ceea ce se întâmpla acolo,așa că mi-am dorit să fiu și eu parte din ea. De-atunci și până pe la jumătatea lui 2015 au fost nenumărate momente prin care le-am putut fi de folos în activitatea aceasta socială pe care au demarat-o. Am promovat ceea ce fac prin cercurile mele de networking, a matras sprijin financiar pentru activitate (campanii pentru 2%). Iar de mai bine de-un an, de când am decis să ies din mediul corporatist, îmi dedic timpul dezvoltării activității ce are loc în această comunitate. Pentru mine, conturarea unui scop ce deservește o întreagă comunitate și nevoile ei este o misiune nobilă în sine, iar asta are ca efect o satisfacție de nemărginit
Cum s-a născut ideea proiectului NOD? Ce înseamnă pentru tine, personal, proiectul acesta?
Alexandru Agatinei: În vara anului trecut, după aproximativ 6 ani, am reușit să mutăm activitatea socială într-o nouă clădire. Căminul pe care îl poți vedea acum. Vrem ca implicarea generației tinere în mod frecvent în activitatea Căminului să capete o nouă formă odată cu acest pas. Din acest motiv, o parte din Cămin o vom amenaja pentru a găzdui activități cu și pentru tinerii din Moinești, dar și din împrejurimi, din dorința de coagula membrii comunității și de a clădi spiritul de unitate, de solidaritate. Asta înseamnă pentru noi proiectul NOD. Ceea ce reprezinta pentru mine, e ceea ce noi toți vedem în el, anume reperul unei comunități autentice, sănătoase, în care toți membrii ei (de la copii și până la bătrâni) sunt implicați și în care există o preocupare constantă pentru bunul mers al vieților lor.
În descrierea de pe platforma Bursa Binelui am citit că proiectul vizează mai ales generația tânără, care este, de fapt, principalul element al schimbării, al evoluției. De asemenea tot în descriere se spune că veți oferi timp de doi ani sprijin în rezolvarea propriilor nevoi. Poti detalia un pic? În ce fel veți lucra îndeaproape cu oamenii și ce înseamnă, concret, acest sprijin și de ce timp de 2 ani?
Alexandru Agatinei: La NOD vom concentra activități ce variază de la scrierea lecțiilor și până la schimb de experiență cu elevi, studenți voluntari din alte părți ale țării și chiar din afara ei. Iar cei 2 ani sunt menționați, mai degrabă, pentru că ne vom concentra asupra copiilor de școală și liceu din anii apropiați de tranziție (clasele a 6-a, a 7-a, a 8-a, a 10-a, a 11-a și a 12-a). E un interval în care vom putea observa cel mai bine efectele unei astfel de inițiative într-o comunitate mică, vom putea să dezvoltăm exemple demne de urmat pentru toți copiii generațiilor viitoare, adevărați influenceri. Conceptul de bază pentru NOD, însă, va presupune o activitate continuă, nelimitându-se la cei 2 ani menționați în pagina de proiect.
Care sunt, de fapt, beneficiarii proiectului vostru, căci în pagina de prezentare sunt menționați deopotrivă printre beneficiari copii, elevi, adulți, voluntari….
Alexandru Agatinei: Ne-ar plăcea să implicăm cât mai mulți dintre copiii din comunitate, pornind de la raționamentul menționat mai sus. Cât despre adulți, principala preocupare o reprezintă mai ales cei care se află într-o situație familială și / sau materială dificilă (singuri, neșcolarizați, fără loc de muncă, cu dizabilități etc.). Voluntarii nemaipomeniți sunt oamenii din comunitate care s-au implicat de-a lungul timpului în ceea ce facem și pe care îi includem în mai tot ceea ce facem ori de câte ori avem ocazia și împreună cu care ne dezvoltăm așa de frumos. Chiar ei provin din toate categoriile de vârstă.
Cum veți ”măsura” rezultatele acestui proiect îndrăzneț, Alexandru?
Alexandru Agatinei: În privința rezultatelor, ne preocupă performanța, dar mai ales reușita de grup. Pentru lucrul cu copiii, obiectivele pe termen scurt, mediu sunt la baza activităților pentru care îi încurajăm să depună “efortul” învățării. Spre exemplu, facem dansuri cu obiectivul de-a organiza un moment artistic la care să participe cât mai multă lume; discutăm despre tehnologie și mediul digital, iar informațiile le folosim chiar în activitatea noastră de zi cu zi, prin felul în care comunicăm și ne organizăm; facem experimente științifice pentru ca informațiile încă nefolositoare aparent pe care copiii le preiau de la școală să se poată dovedi utile și chiar spectaculoase în contextul potrivit. În privința adulților, incluziunea în viața comunității și obținerea unui grad mai mare de independență financiară vor fi cele mai relevante. Creșterea nivelului de implicare și a numărului de acțiuni și proiecte pe care să le demarăm și implementăm în comunitate cu sprijinul voluntarilor și al copiilor sunt, în general pentru noi, un semn că ne îndreptăm în direcția cea bună.
Ieri, când am citit despre NOD și mai ales după ce am poposit o vreme pe pagina de Facebook a comunității create la Moinești în jurul acestei inițiative, am avut impulsul de a mă urca în mașină și de a merge acolo, la fața locului. Vremea neprielnică, informațiile puține pe care le aveam despre tot ce se face acolo și distanța destul de mare pentru un drum dus-întors în aceeași zi, mi-au tăiat oarecum elanul. Nimic din toate acestea nu m-a oprit însă din a dona pentru această cauză nobilă, prin intermediul Bursei Binelui și nici din a afla cum am putea organiza o tabără de voluntariat acolo, la Moinești în vacanța de vară. Iar după ce am discutat cu Alexandru, pe care l-am felicitat pentru implicare, gândul că întâlnirea aceasta, ca atâtea altele, nu e deloc întâmplătoare, a devenit certitudine. Vă invit, așadar, să susțineți prin donații și nu numai, în cadrul Campionatului de Bine, dar și dincolo de el, proiectul NOD pentru comunitate – un model de proiect durabil ce ar putea fi adaptat și implementat, în fond, la nivelul oricărei comunități din țară.
Leave A Reply