Dacă ar trebui să numesc un singur lucru pe care l-am adorat în anii de școală, acela ar fi cu siguranță taberele din vacanțele de vară. Și pentru asta trebuie să le fiu recunoscătoare alor mei, care m-au lăsat în astfel de tabere începând din clasa întâi și până când am terminat liceul. Nu știu dacă au făcut-o pentru că, fiind amândoi profesori, au organizat mereu ei înșiși astfel de tabere, înțelegând importanța unor astfel de activități nonformale în educația copiilor sau au făcut-o pur și simplu pentru a-mi oferi un mod de a mă recrea frumos. Cert este că experiența celor peste 10 tabere în care am fost în copilărie și în adolescență mi-a fost de un real folos în ceea ce a însemnat dezvoltarea mea ca om. A sta departe de casă, a socializa cu oameni noi, a vizita locuri minunate, a participa la activități educative… toate acestea mi-au îmbogățit vacanțele de vară cu experiențe pe care mai târziu le-am transformat în amintiri frumoase. E drept că pe vremea mea (fie-mi iertat clișeul), taberele erau organizate prin intermediul școlii și doar pe teritoriul țării și că, cel puțin în primele dintre ele, participam la tot felul de activități pionierești, specifice vremurilor de dinainte de 1989. Dar aveau și taberele acelea farmecul lor, dincolo de anumite activități impuse. O tabără în străinătate, chiar și în primii ani de după revoluție, când încă eram elevă, era în orice caz doar un vis frumos… la fel ca și studiile în străinătate, oportunitate pe care eu am mai prins-o doar spre finalul studenției.
Dacă aș putea da timpul înapoi până în vremea adolescenței și aș putea să teleportez cu mine posibilitățile pe care le avem astăzi de a petrece vacanțele, cu siguranță aș alege să merg într-o tabără educativă în străinătate, din mai multe motive. Aș face asta în primul rând pentru că a călători, a descoperi noul de pretutindeni, a trăi intens emoțiile fiecărei experiențe de călătorie reprezintă una dintre pasiunile mele. Apoi, pentru că o tabără într-o altă țară, mi-ar oferi posibilitatea de a trăi o experiență lingvistică utilă, indiferent de domeniul spre care ar urma să mă îndrept în ceea ce privește viitoarea carieră. Și, desigur, păstrând ideea că aș putea lua cu mine oportunitățile tinerilor de azi, o tabără în afara țării ar fi un excelent mod de a mă pregăti psihologic și practic pentru o eventuală continuare a studiilor în străinătate, cunoscând în avans, ca într-un soi de avanpremieră, mediul academic în care ar urma să studiez sau, în orice caz unul asemănător. Cum n-am descoperit încă magia prin care să dau timpul înapoi, oricât de relative ar fi spațiul și timpul, mă resemnez cu gândul că-mi pot proiecta dorințele în viitorul copiilor mei și al celor pe care îi îndrum la școală în călătoria lor prin viață, așa că încerc să le ofer lor șansa de a profita de astfel de experiențe de viață, cum sunt taberele. Zilele trecute am aruncat o privire peste edutabere.ro, unde am găsit, cred, una dintre cele mai variate oferte de tabere în străinătate pentru copii și adolescenți. Mi-a zburat din nou mintea înapoi, spre vremuri transformate demult în amintire și m-am gândit pentru o clipă ce aș alege eu, dacă aș mai fi adolescentă, din lista aceasta atât de tentantă.
Mi-ar plăcea să merg, cu siguranță într-o tabără la Paris, cum este bunăoară cea pe care am descoperit-o pe edutabere.ro după ce am selectat, cu ajutorul filtrelor, câteva criterii care m-ar fi interesat pe mine. Este o tabără de tip academic, cu programe de studiu intensiv al limbii franceze, dar și cu posibilitatea de a face suplimentar diverse seminarii tematice. Îmi place ideea de a interacționa îndeaproape cu oameni care locuiesc acolo, căci cazarea se face în principal la familii gazdă, iar faptul că centrul lingvistic unde se țin cursurile se află într-o clădire amplasată într-o zonă de interes turistic, din care se poate ajunge relativ ușor într-o sumedenie de locuri simbolice ale metropolei sună foarte tentant. Ce altceva ar putea fi mai minunat pentru o viitoare carieră de jurnalist pasionat de călătorii, pe care mi-am dorit-o cândva decât o astfel de experiență în orașul luminilor, al culturii, al modei, al gastronomiei… Încerc să nu mă las prea tare dusă de val și să nu uit totuși că nu mai pot să fac astfel de alegeri, însă îmi surâde din nou ideea de la care plecasem, de fapt, aceea de a-mi trimite copiii într-o astfel de tabără. Și pentru că minunea mea cea mică este încă totuși prea mică… mă gândesc cum ar fi o astfel de experiență pentru Eli, al cărei vis de a studia designul vestimentar (unde altundeva dacă nu în orașul modei, la Paris) se conturează încet, dar sigur în viitorul care nu mai este chiar atât de îndepărtat… Realizez că alegerea pe care aș fi făcut-o eu dacă ar fi existat în adolescența mea edutabere.ro i se potrivește de minune și ei. Și ideea de a-i oferi o astfel de experiență îmi surâde încă de pe acum, chiar dacă tabăra respectivă se adresează adolescenților care au împlinit 17 ani. Până îi va împlini, continui căutarea, pentru că în listă există și tabere pentru adolescenți de vârste mai mici.
De ce țin atât de mult la o astfel de experiență? Ca părinte, consider că este esențial ca un copil care vrea să studieze departe de casă pentru o perioadă mai îndelungată, să testeze mai întâi capacitatea pe care o are de a se adapta la mediul în care urmează să se integreze. O tabără educațională în țara, în orașul sau chiar în instituția în care urmează să se înscrie la studii îi poate oferi confortul emoțional al unei experiențe deja testate, facilitându-i concentrarea asupra aspectelor academice sau, de ce nu, îl poate ajuta să se reorienteze către un alt mediu atunci când, în urma ei realizează că locul respectiv nu i se potrivește. O tabără educațională în afara țării este, cred, un pre-test excelent pe care părinții ar trebui să îl ofere copiilor lor înainte de a le oferi șansa studiilor în străinătate, dar poate fi, în același timp, indiferent de continuarea sau nu a studiilor în altă țară, un mod de a petrece o vacanță de neuitat. E prea scump, veți spune, poate… N-aș judeca lucrurile atât de simplist! La un calcul banal și corect, veți constata, ca și mine, că prețurile unei astfel de tabere nu sunt extravagante și că, în fond, reprezintă sume care nu depășesc cu mult pe cele pe care oricum le cheltuim adesea pe concedii, excursii și alte moduri de a petrece vacanțele, așa încât o tabără în străinătate poate fi considerată o alternativă cu plus valoare la vacanțele pe care i le oferi în general copilului tău.
Ca profesor, consider, de asemenea, că experiența unei tabere cum sunt cele propuse de edutabere.ro nu poate fi decât benefică pentru un adolescent. O tabără în sine, fie că este organizată în țară sau în străinătate este un mod ideal de a te recrea, de a socializa, de a cunoaște prin joacă, de a studia din plăcere, de a face altceva decât în viața cotidiană. Iar atunci când mediul cultural și lingvistic este altul decât cel nativ, efectele pozitive în privința dezvoltării personalității unui adolescent sunt sunt și mai puternice. Spun asta din perspectiva profesorului care a organizat câteva tabere până acum și care a participat la un număr de proiecte ce au presupus deplasări împreună cu elevii în țară și în străinătate. Și dacă pledoaria mea nu este, poate, suficient de convingătoare, îți poți face singur o idee, studiind oferta de pe edutabere.ro și înformându-te despre avantajele pe care le oferă o astfel de experiență.
Așadar, ce mai aștepți? Hai în tabără!
Leave A Reply