A mânca sănătos este, cred, o alegere pur personală și destul de subiectivă. Inutil să deschid aici o cutie a Pandorei legată de calorii, de diete, de carbohidrați ori de alți termeni care fac parte din vocabularul zilnic al multora dintre noi. Nu e nici cazul, nici locul potrivit și cu atât mai puțin sunt eu persoana în măsură să emită judecăți despre astfel de teorii. În plus, conceptul în sine de ”mâncare sănătoasă” este destul de relativ. Ceea ce mi se parte în schimb extrem de important atunci când vine vorba despre alimentația noastră, a tuturor, este calitatea în sine a ceea ce consumăm și, pe lângă aceasta, cu toate că poate părea abstract și rupt de realitatea în care trăim, la fel de important mi se pare a fi respectul față de consumul alimentelor în sine. Devine deja filosofie, nu-i așa? Și poate că este… în fond alimentața este ceva de care, sub o formă sau alta, cu toții depindem.
Concret, indiferent cât, cum și ce mâncăm, cred că este important ca alimentele pe care le consumăm să fie în termen de valabilitate și păstrate în condiții optime. Și dacă de la producător până când ajung pe masă, verificarea condițiilor în care sunt păstrate majoritatea alimentelor nu ne este întotdeauna la îndemână nouă, consumatorilor, iar responsabilitatea pentru prospețimea alimentelor este a celor care care fac ca ele să ajungă la noi, din momentul în care le cumpărăm calitatea a ceea ce consumăm devine în egală măsură și responsabilitatea noastră. Iar dacă, dintr-un motiv sau altul, ajungem să aruncăm diverse alimente pentru că nu mai sunt bune pentru consum, vina ne aparține de foarte multe ori, pentru că nu le-am păstrat în condiții propice. Și dacă la prima vedere pare o problemă banală, la o analiză mai detaliată, cred că toată chestiunea ține, de fapt, de o educație alimentară pe care o avem sau nu și pe care, din păcate, în goana zilnică după sute de alte chestiuni pragmatice, adesea o ignorăm.
Carolimetrul termic, adică eticheta termosensibilă care te avertizează asupra temperaturii la care trebuie păstrat preparatul, mi se pare, în acest context, o invenție extrem de utilă a celor de la Caroli Foods. Salamul Semenic de la Caroli a devenit, recent, prima #MâncareCuNotificare de pe la noi. Concret, eticheta de pe acest preparat își schimbă culoarea în funcție de temperatura la care este păstrat produsul, notificând consumatorul în legătură cu condițiile în care este păstrat alimentul. Atunci când temperatura este sub 8°C, eticheta este colorată în verde, indicând faptul că preparatul este păstrat în condiții optime (2°C – 8°C), iar dacă temperatura de păstrare depășește 8°C, eticheta începe să se coloreze în galben, indicând faptul că produsul trebuie pus la rece în maxim 40 de minute pentru a putea fi consumat în continuare. După ce va fi pus la rece, eticheta se va colora din nou în verde, în cel mult 60 de minute, după explicațiile celor de la Caroli pe care le-am testat și pe care le pot confirma. Carolimetrul avertizează, așadar, asupra condițiilor în care un produs se află în momentul în care este în raza noastră vizuală. Faptul că eticheta se colorează în galben nu înseamnă că produsul trebuie aruncat, ci doar că trebuie pus la rece. Desigur, este importat și cât timp a stat la o temperatură peste cea recomandată. În această privință, Caroli Foods își asigură însă consumatorii asupra faptului că drumul produselor de la producător la consumator este atent supravegheat, fiind respectate condițiile optime de păstrare a acestora pe întreg lanțul frigorific. De aceea, atunci când, în galantar, o etichetă termosensibilă este colorată în galben, acest lucru ar trebui să atragă atenția cumpărătorului asupra faptului că vitrina frigorifică respectivă nu are temperatura reglată sub 8°C sau fluxul de aer rece este obturat, lucru pe care ar trebui să îl sesizeze în timp util și vânzătorul sau pe care i l-ai putea sesiza chiar tu, în calitate de cumpărător, tocmai pentru a preveni situații neplăcute ce pot avea ca finalitate periclitarea sănătății. În același scop, pentru transportul de la magazin până acasă ori pentru depozitarea sendvișurilor, se recomandă utilizarea mbalajelor termoizolante.
La ce ajută, de fapt, Carolimetrul termic? Dincolo de a fi doar simpatică inovație de marketing a celor de la Caroli, ideea de #MâncareCuNotificare prin eticheta termosensibilă este utilă pentru simplu fapt că te avertizează asupra faptului că alimentul respectiv trebuie pus în frigider. Banal?! Hmmm… de câte ori nu ați uitat pe masă dimineața, în goana micului dejun, un preparat din carne pe care după aceea a trebuit să îl aruncați mai devreme decât era prevăzut pe ambalaj? Carolimetrul are, printre altele, tocmai scopul de a preîntâmpina astfel de situații. Iar dincolo de utilitatea imediată, de notificare a consumatorului asupra faptului că alimentul trebuie pus la rece, ideea unei astfel de etichete amplasate pe produsele ce trebuie menținute la o anumită temperatură mi se pare un excelent mod de a educa atât consumatorii, cât și retailerii în ceea ce privește modul de păstrare a alimentelor.
Leave A Reply