Nu-mi dă pace de vreo săptămână gândul că vara asta e deja poveste și că, îmi place sau nu, toamna e deja aici, iar vacanța e amintire. Încerc să păcălesc anotimpurile și nu știu de ce, dar am eu așa un feeling că nu sunt singura care ar vrea să mai prelungească măcar un pic bucuriile verii, doar atât cât să facă tranziția către toamnă mai… naturală.
Cam la asta s-au gândit și niște oameni tare simpatici de la Beer Zone și de la B2B Agency atunci când au inventat Festivalul Girafelor. Da, zic bine că l-au inventat, căci este un eveniment inedit, cel puțin pentru Iași. Vă imaginați deja girafe defilând pe podium? Ei bine, aveți imaginație bogată! E cazul să reveniți la realitate, căci Festivalul girafelor nu este despre vreo grădină zoologică, ci despre… bere artizanală sau bere craft, ca să fim mai în trend. N-o să reinventez acum povestea berii artizanale și nici nu am de gând să enumăr aici diferențele dintre berea obișnuită, industrială, cea pe care o consumă majoritatea populației și berea artizanală, ceva mai rară și mai scumpă. Ele există și le puteți găsi peste tot în ”literatura de specialitate”, însă dacă vreți să vă convingeți care este realitatea, aveți o cazia să o faceți începând de azi, 7 septembrie 2018, până duminică, 9 septembrie 2018, la Festivalul Girafelor, care se va desfășura la Ciric, în zona parcărilor cu barieră, adică acelea pe care le vedem tot timpul libere când căutăm cu disperare un loc de parcare cât mai aproape de lac.
Ce înseamnă Festivalul Girafelor? De ce la Iași? De ce în septembrie? De ce? Mi-au trecut prin minte o mulțime de astfel de întrebări în momentul în care am văzut pentru prima dată anunțul și, recunosc, alăturarea termenilor ”festival” și ”bere” nu e prea fericită, pentru că îmi amintește de vremurile în care aveau loc la Iași primele ediții ale așa-numitului festival al berii, un soi de manifestare de turmă, pe care o puteai rezuma în câteva cuvinte: bere proastă, mici, tarabe, muuulte tarabe, câțiva artiști ”în vogă” evoluând pe scene improvizate și kitsch cât cuprinde. Ei bine, un festival de bere craft nu înseamnă nimic din tot amalgamul ăsta. De lucrul ăsta m-au asigurat și m-au convins Iulian Bănilă de la Beer Zone și Laurențiu Stratan, doi oameni de poveste care și-au propus să aducă la Iași nu doar bere de calitate, ci și povestea ei, însoțită de muzică bună, de preparate culinare sănătoase și de multe activități frumoase, dedicate tuturor vârstelor.
Nu sunt neapărat un fan al berii, la fel cum nu sunt, de fapt, foarte pasionată de nimic ce ține de papilele gustative. Știu însă că un produs bun nu înseamnă, însă doar produsul în sine, ci, de multe ori, o întreagă filosofie de viață construită în jurul lui. Și cred că berea artizanală intră în această categorie de produse care fac istorie și care presupun un anumit tip de consumator. Am descoperit berea artizanală cu exact patru ani în urmă, într-o toamnă belgiană splendidă, cu parfum de ciocolată și de bere craft cu aromă de cireșe. Mi-a amintit Facebookul ieri de prima bere cu cireșe, pe care am savurat-o în Bruges și de o seară de poveste petrecută în aceeași toamnă în Delirium, celebrul pub din Bruxelles, intrat în cartea recordurilor pentru numărul impresionant de mărci de bere pe care le poți savura aici. Chiar dacă sună bizar, prima mea vizită la Beer Zone, pe Lăpușneanu, de acum două săptămâni mi-a reactivat astfel de amintiri dragi, înainte ca Facebookul să o facă. La fel ca și gustul inconfundabil al licorii cu nume sugestiv… Delirium Red. Poate că de asta m-am bucurat atât de mult că există acest eveniment la Iași, acum, la început de toamnă, în ultimul weekend de vacanță…
Bine și totuși care e treaba cu girafele? V-aș putea spune eu, dar cred că experiența ar fi incompletă, așa că mai bine mergeți și aflați singuri, în weekendul acesta, la Ciric.
Leave A Reply