Nu, nu-i un titlu ce conține vreo greșeală colosală pentru care un prof de română ar trebui decapitat pe Facebook și nici vreo perlă nevinovată din vreun extemporal, ci este o informație cât se poate de corectă – cartea lui Richard Ford, Femei cu bărbați, este unul dintre volumele ascunse prin oraș ce așteaptă să fie găsite de către cititorii dornici să intre în atmosfera FILIT 2019 într-un mod ludic.
FILIT Bookhunt a devenit deja o tradiție simpatică în cadrul celebrului festival de literatură și traduceri care are loc la Iași, în fiecare toamnă. Bloggerii oficiali ai festivalului, printre care am bucuria să mă număr de 3 ani încoace ascund prin oraș cărți ale autorilor ce vor fi prezenți la eveniment. Cititorii pasionați, dornici să intre în acest joc simpatic, le vânează, urmărind niște indicii și încercând să ghicească locul în care a fost ascunsă o carte sau alta. Odată găsită de către un vânător, cartea ascunsă rămâne a lui și pe ea va primi un autograf de la autorul volumului. Tot ce trebuie să facă respectivul vânător este ca atunci când găsește volumul, să își facă un selfie cu el pe care să îl posteze pe Facebook, odată cu anunțul că a găsit cartea și să nu uite să dea tag la locul în care a găsit-o, paginii oficiale a bloggerului carere a ascuns-o, precum și evenimentului FILIT 2019. Simplu!
Cartea ascunsă de mine în acest an este, așa cum spuneam, Femei cu bărbați, un volum al scriitorului american Richard Ford, ce conține trei povestiri lungi având ca temă comună dragostea. Am ascuns cartea relativ târziu, sperând că voi găsi răgaz să o citesc eu însămi. Evident că, dintr-o mie de motive banale, nu am reușit să o termin de citit, așa că am ascuns-o într-un loc pe care de ceva timp încoace îl frecventez cel puțin de două ori pe săptămână. E un loc mic, dar animat, unde am ajuns datorită unui om frumos și unde am cunoscut alți oameni frumoși de la care am învățat multe lucruri utile despre mine, în primul rând.
Nu am reușit să parcurg volumul, însă am citit câte ceva despre Richard Ford, suficient încât să devin curioasă și să îmi doresc să îl cunosc la FILIT pe acest autor despre care, mărturisesc, nu știam până acum mai nimic. Născut în 1944, Ford este considerat unul dintte cei mai valoroși autori contemporani americani, fiind creatorul așa-numitului ”realism murdar” în literatură. Premiat în 1995 cu premiul Pulitzer pentru romanul Independence Day, Ford este renumit și ca autor al mai multor volume de proză scurtă despre care se spune că subminează și confirmă simultan tradiția, având influențe din Mark Twain, F. Scott Fitzgerald și Ernest Hemingway.
Dacă vei vrea și tu să îl cunoști pe Richard Ford, ar trebui să fii pe fază și să vii pe 4 octombrie la Teatrul Național cu 30 de minute mai devreme înainte să înceapă seara FILIT cu Richard Ford, pentru că organizatorii vor pune la bătaie câteva invitații last minute, căci, după cum probabil intuiești, cele online deja s-au epuizat. Pe Richard Ford îl poți vedea și la Întâlnirile Alecart, sâmbătă, pe 5 octombrie, de la ora 10:00, la Centrul de Limbi Moderne și Integrare Culturală „Grigore T. Popa”, iar dacă ești curios să afli mai multe despre tot ce se va întâmpla la FILIT 2019, o poți face consultând programul oficial al festivalului.
Chiar dacă nu am reușit să citesc decât prima povestire din cele trei din volumul Femei cu bărbați, sunt convinsă că vânătoarea cărții lui Richard Ford nu va dezamăgi. Mi-a plăcut teribil senzația cinematografică pe care am avut-o în permanență citind prima parte a cărții. Cred că Netflix ar putea ecraniza cu succes cel puțin această primă povestire. Apoi, pe lângă componenta ludică în sine a acestui bookhunt, dacă vei reuși să ajungi în locul în care am ascuns cartea, îți garantez că s-ar putea să te îndrăgostești și tu de el și să revii cu plăcere.
Ce zici, pornești la vânătoare?
P.S: Poți vâna și alte cărți, ascunse de colegii mei bloggeri FILIT 2019. Desigur, unele dintrre ele au fost deja găsite, dar nu dispera, a mea este încă în ascunzătoarea ei. Iar dacă ești și tu îndrăgostit de FILIT, îți recomand să citești noutățile despre festival, pe care Cristina, Alexandra, Sorina, Andrei, Miruna, Alice, Alexandra, Bianca, Theodora, Andreea, Irina, Elisa, Iuliana și Diana le vor posta în perioada următoare pe blogurile lor.
Leave A Reply