Au trecut aproape 5 luni de când am început un program elaborat de nutriție sub supravegherea Ancăi, despre care am scris cu ceva timp în urmă aici, într-un text în care promiteam că voi reveni cu alte materiale despre ce înseamnă să slăbești sănătos și să ai un regim alimentar sănătos. Și pentru că între timp rezultatele despre care vorbeam atunci au devenit și mai bune, chiar dacă am trecut printr-o perioadă de pauză de aproximativ 4 săptămâni, și tot mai multă lume m-a întrebat despre ce am făcut ca să slăbesc atât de mult, mi-am spus că e timpul să revin și să continui seria de articole despre dietă.
A devenit deja o obișnuință să primesc remarci pozitive legate de faptul că am scăpat de niște kilograme (vreo 18 în total, până acum) și adevărul este că primul efect este acesta – energia pozitivă pe care ți-o dau cei din jur atunci când remarcă rezultatele unei diete. Adevărul este însă că o dietă înseamnă mai mult de atât. Iar unul dintre multele aspecte pozitive care vin ca urmare a unei diete este faptul că ajungi să descoperi adevărate delicii culinare și gusturi pe care poate nici nu le știai. Nu știu cum sunteți voi, dar eu, recunosc, ador uneori să mă răsfăț cu „ceva bun” și când spun asta nu mă refere neapărat la deserturi sau preparate sofisticate, ci la mâncăruri care pur și simplu îmi plac. Nu sunt o gurmandă și nici o specialistă în gastronomie, însă cred că astfel de mici bucurii gustative sunt uneori excelente pentru starea noastră de bine.
Pentru că una dintre cele mai frecvente întrebări legate de dieta mea este „Și ce mănânci, de fapt?”, m-am gândit că e poate util să împărtășesc câteva dintre bunătățile pe care Anca mi le-a introdus în meniuri și pe care eu le-am descoperit cu uimire, pentru că nu le testasem până acum. Încântarea vine mai ales din savoarea lor, dar, recunosc, și din faptul că prepararea lor durează foarte puțin Așa că… Citiți, gătiți și savurați!
1.Dovlecei umpluți la cuptor
Cred că asta a fost prima revelație culinară din dietă. Habar nu aveam că dovleceii se pot prepara umpluți, așa că primul impuls a fost să o sun pe Anca să o întreb cum se fac. Probabil că există și pe net suficiente rețete, însă eu trebuia să țin cont de sfatul nutriționistului, căci dacă era după mine îi umpleam probabil și cu câteva ingrediente mai puțin recomandate în perioada respectivă pentru mine…

Ingrediente: dovlecei de mărime medie, morcov (sau alte legume), ceapă, ciuperci, brânză, sare, piper
Se scobesc dovleceii, apoi miezul se toacă la robot împreună cu morcovul, cu ciupercile și cu ceapa. Cantitățile pot varia, în funcție de preferințe. Se adaugă sare și piper. Se umplu dovleceii cu amestecul obținut și se dau la cuptor, cam 30 de minute, într-o tavă unsă cu puțin ulei. După ce se scot se feliază și se pune deasupra puțină brânză rasă sau parmezan. Și gata, prânzul e asigurat!
2.Omletă cu spanac
E drept că am ratat să îi fac o poză, deși am avut-o de multe ori în meniu. În fond e o banală… omletă. Dar e atât de delicioasă, încât nu mi-a mai stat gândul la poză. Și alternativa cu brânză și roșii, din fotografie, e gustoasă, însă omleta cu spanac este una dintre descoperirile care mi-a făcut diminețile mai… consistente și mai sănătoase.
Ingrediente: ouă, o mână de frunze de baby spanac proaspete, sare, ulei de măsline
Procesul de preparare e simplu. Se face o omletă normală, doar că înainte de a se închega cu totul și de a o întoarce în tigaie se adaugă frunzele de spanac și se presează cu o furculiță, astfel încât să se afunde în compoziția de ou. Apoi se întoarce pe partea cealaltă în tigaie, exact ca o foaie de clătită. Se pune puțină sare și micul dejun e servit!

3.Supă cremă de mazăre
Nici pe asta nu am pozat-o, pentru că nu prea mă pricep la plating de supe. În plus sunt convinsă că există pe Google o mulțime de fotografii artistice cu supa cremă de mazăre pe care o gustasem cu ani în urmă într-un spațiu de poveste, la Valea Verde… E drept că acolo avea și aromă de trufe, dar eu mă mulțumesc și cu varianta clasică…
Ingrediente: o cutie mare de mazăre, o ceapă, un morcov, un cartof (opțional), sare, piper
Se fierb împreună ceapa, morcovul și cartoful cu puțină sare într-o cantitate de apă potrivită (cam 1 litru pentru o cutie de 800 de grame de mazăre, dar poate varia în funcție de consistența dorită). Când legumele sunt bine fierte se adaugă mazărea bine spălată și se mai dă câteva clocote până mai scade un pic apa. Se ia de pe foc și după ce se lasă puțin la răcit se dă tot conținutul prin blender. Pentru a obține consistența dorită ar fi indicat să strecurați legumele înainte de a le pune în blender și să adăugați apa strecurată puțin câte puțin. Mie prima dată mi-a ieșit prea lichidă, așa că am îmbunătățit procesul ulterior. Se servește caldă sau rece, cu puțin piper și, opțional, cu câteva crutoane. E delicioasă pe post de prânz sau de cină.
4.Smoothie cu fructe și spanac
Recunosc, înainte nu eram mare fan al spanacului. Între timp am devenit ușor obsedată de el. Ideea de a combina fructe cu spanac mi se părea cel puțin ciudată. Dar era clar doar o prejudecată…
Ingrediente: o banană, o mână de zmeură/ fructe de pădure (pot fi și congelate), o mână de baby spanac, jumătate de pahar de apă
Se pun toate în blender, se amestecă bine și dacă vreți ca smoothie-ul să fie mai lichid se adaugă apă după preferință. E un desert foarte fain, mai ales vara.

5.Budincă cu chia
Semințele de chia le descoperisem mai demult, tot datorită Ancăi. De obicei le adaug în iaurt și nu am răbdare să le las să se umfle, dar în timp am învățat să am răbdare…
Ingrediente: un iaurt simplu, o lingură de semințe de chia, fructe (de orice fel)
Se pune un iaurt într-un bol, se adaugă o lingură de chia și se lasă câteva ore la rece. Eu las iaurtul cu chia la frigider peste noapte, pentru că, de regulă consum budinca la micul dejun. Se adaugă apoi bucățele de fructe și se consumă rece. Până acum am încercat diferite combinații de fructe, însă prefer, de departe, budinca cu chia și kiwi și pe cea cu boabe de rodii.
V-am provocat un pic papilele gustative? Asta era și intenția… Evident că preparatele acestea sunt alternate cu zeci de alte alimente în combinații magice cu care Anca mă provoacă constant. Dar ceea ce voiam să scot în evidență este că a ține o dietă nu înseamnă să mănânci doar frunze de salată și să bei apă cu lămâie. Ah, e drept, acum realizez că nu apare deloc carnea în preparatele de mai sus. Dar nu mă plâng, nu am dus lipsă nici de ea. Despre asta însă, cu altă ocazie. Poftă bună!
Leave A Reply